ФАКТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА АФА
1998 - 2001

НАЧАЛОТО
Октомври 1998 г.

По инициатива на Ружка Жотева от Клуб "кв. Гоце Делчев" се монтират в покрайнините на квартала къщички за уличните кучета
Репортаж по националната телевизия за приемането на общинска програма за избиването на уличните кучета в София провокира гражданите да потърсят алтернатива на варварското отношение към животните.

Кора и Шърли са първите кастрирани кучета в квартал "Гоце Делчев", благодарение отново на Ружка Жотева
Горещо се подкрепя проекта на Националната фондация за защита на животните за цивилизовано овладяване на кучешката популация. Бъдещите учредители на АФА-България инициират създаването на неформални клубове по квартали за защита на кучетата, които организират подписка в подкрепа на хуманната алтернатива.

Бърки е едно от първите осиновени улични кучета от квартала. Скоро след това той е на почивка на морето със своите стопани /1998 г./
Само за месец гражданите на София успяват да съберат над 8 000 подписа, които връчват на председателя на общинския столичен съвет Антоан Николов минути преди началото на общинската сесия, определена да реши съдбата на уличните кучета (30.11.1998 г.)

Малките на кокера Рик няма да останат без стопани - едно от условията да се спре изоставянето на домашни животни.
Въпреки позицията на гражданството столичните избранници приемат програмата за избиване на кучетата. Това предопределя появата на нова вълна в природозащитното движение, което само след седем години извоюва правото на животните да имат закон за защита на правата им.
ПЪРВИ ОПИТ
април 1999 г.

Женя и Михаела на разходка с кучето на Михаела - Коки, и кучетата на Аксиния - Ричи, Васил и кокера Рик
В безпереспективната за софийските кучета ситуация възникват условия за реална защита на изоставените животни. Създават се нови сдружения за защита на животните: Дружество "Приятели на животните" е сформирано от бъдещите учредители на АФА - България: Аксиния Боснева, Женя Косева и Михаела Павлова.

Аксиния с Бел, кокера Рик, Бърки и Васил с гипсирания крак.


Коцето-Калки
Заедно с опитните Радостина Тонева - главен редактор на списанието "Кучето - моят приятел", Лили Христова и Сима Инджова. "Приятелите" организират своята първа проява - грандиозен концерт на открито в Южния парк, проведен под мотото за защита на уличните кучета. Участват любими певци и артисти: Искра Радева, Силвия Кацарова, Дует Ритон, Коцето-Калки, Роберта, Росица Кирилова, Театрална формация "СТАРК".

Театър СТАРК популяризира хуманното отношение към животните
Специален гост на концерта е официалният представител на немската организация за защита на животните “ Tierhilfe Suden ”, която обявява предстоящото през есента изграждане на немски кастрационен център в кв. "Студентски град" за хуманно овладяване на кучешката популация чрез кастрация и връщане по места на здравите улични кучета. Събрани са първите дарения за немския кастрационен център, които ще осигурят храната на първите пациенти.
НОРМАТИВНА БАЗА
юни 1999 г.

В Банкя Кралското британско дружество за защита на животните от жестокост обучава българските екозащитници
На 5 юни е приет закон за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), който регламентира изисквания за хуманно отношение към животните. Появява се кошмарният чл.70, чиято алинея втора обрича на смърт всички непотърсени до 14 дни заловени кучета от общината. Новата вълна в защитата на животните реагира бързо и адекватно. Ели Томова, председател на едно от новосъздадените сдружения "Помощ за животните ДАРА" и председателя на "Приятели на животните" Аксиния Боснева, мобилизират природозащитната общност в България за изготвянето на Правилник за прилагането на ЗВД.
За кратко време са преведени успешнодействащи нормативни документи за защита на животните, Европейските Конвенции за защита на животните. Това е базата за изготвяне на текстовете от раздела за хуманно отношение към животните. Участниците в работните групи едва ли са подозирали, че след време именно регламентите от този Правилник ще гарантират хуманното отношение към животните, а проверките, които констатират нарушаването им, ще затварят изолаторите.
КАСТРАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР
28.09.1999 - 11.11.2000

"Приятели на животните" - АФА организират освещаването на новия център
Сдружение "Приятели на животните", известно вече като "АФА" сключва договор с немската организация за съвместна работа в проекта за кастрационен център. АФА участва активно в подготовката за стартиране на програмата и организира демонстративна кастрация на 10 улични кучета, обработени от мениджъра на немската програма д-р Амир Халил. Немският център стартира на 28. 09. 1999г. За екозащитниците в София е даден старт на нови предизвикателства по пътя на отстояването на правата на животните.
Аксиния Боснева изготвя концепция за прилагането на немската програма съобразно българските условия. Новите акценти в програмата са: