ПРОЕКТ " УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНТРОЛ ВЪРХУ КУЧЕШКАТА ПОПУЛАЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН"

Пилотният проект, изготвен от двете български неправителствени организации за защита на животните/НПО/ - Фондация "АФА-България" и Сдружение Помощ за животните "ДАРА" има за цел да установи контрол върху размножаването на кучетата на територията на община Елин Пелин.
Програмата е съгласувана с препоръките на Световната здравна организация. За реализирането на програмата, АФА и ДАРА отправят покана към кмета на община Елин Пелин, където резултатите от проекта ще бъдат постигнати за кратко време.
Международната организация "Четири лапи" приема предложението на българските организации да участва със своя мобилна амбулатория, като поеме финансовите разходи за ветеринарната обработка на кучетата.
На 14 юни участниците в проекта обявяват официално на пресконференция стартирането на проекта в община Елин Пелин.
В деня на пресконференцията екипът на "Четири лапи" демонстрира как ловците залавят уличните кучета. Уличното куче Лора от Елин Пелин няма нищо против да позира на журналистите. Събитието e отразено от всички национални ежедневници: "24 часа, " Стандарт", "Сега", "Труд", " Дневник", Монитор", "Виж" ....


Националните медии разпространяват новината, с която в продължение на месец преди това гражданите на общината се информират за предстоящите дейности. Във всяко селище на видни места са поставени обяви за графика, по който ще работи клиниката на колела. Местните кметове предупреждават устно собствениците на кучета за деня и часа на пристигане на клиниката в съответното населено място. Участъковите ветеринарни лекари раздават на собствениците на кучета специално приготвените от АФА и ДАРА информационни брошури за проекта, които съдържат и талон за регистрация. Директорите на училища запознават учениците с възможността да участват в конкурса на АФА за деца - номинациите "Най- Големият Малък Приятел на Животните" като съдействат за реализирането на дейностите по проекта.

Националната ветеринарномедицинска служба подкрепя проекта на АФА и ДАРА с положително становище и спешно осигуряване на разрешително за работа на международния екип.

Старт на проекта : Участниците в проекта - минути след издаденото разрешение за работа на мобилната клиника от РВМС, София-област, 14 юни 2004, с. Габра

Жителите на община Елин Пелин регистрират своите домашни кучета напълно безплатно, след като се възползват от предлаганите услуги:обезпаразитяване, ваксиниране против бяс, както и кастриране за стопиране на размножаването, което ще гарантира здравето на животните и ще спести много проблеми на техните стопани. Обработените кучета се регистрират и връщат по местата, откъдето са взети, с паспортите, изготвени от РВМС, АФА и ДАРА По тази опростена схема за кратко време се постига:

ограничаването на изоставянето на домашни любимци (чрез регистрацията на кучетата, което е първото изискване на СЗО за контрол върху домашните кучета)
стопиране на потока на кучета от домовете към улицата (чрез кастрирането на кучетата, с което се решава проблема с нежеланите кученца).

Само за 22 дни се кастрират 420 кучета. Световната практика е доказала успеха на метода "кастрирай и върни", в резултат на който броят на кучетата се ограничава постепенно до пълното им изчезване. Съществен момент в концепцията на метода е мисията на върнатото кастрирано куче на улицата да не допуска появата на нови необработени кучета, които биха представлявали опасност за здравето на човека. За устойчивото развитие на постигнатите резултати от проекта в община Елин Пелин е предвидено участието на "Летящите бригади" на АФА за контрол върху редовното провеждане на задължителната профилактика на маркираните и кастрирани кучета, които живеят на свободен режим на улицата.

 

"Зоодетективите " на с. Габра. Клекналият вляво Петьо ще стане носител на почетното звание "Зоодетектив" 2004 в Номинациите на АФА "Най - Големият Малък Приятел на Животните" BLFA-2004
Децата на Елин Пелин ентусиазирано се включват в обявения конкурс от "АФА" - Номинации "Най - големият Малък Приятел на Животните" BLFA-2004, където се награждават отличените за най-активно участие в дейностите по програмата. "ЕКОАГЕНТ" 2004 е Полина Стойчева (12 г.) от село Гара Елин Пелин с раздадени рекорден брой брошури за проекта. Сертификат за "ЗООДЕТЕКТИВ" 2004 получава Петьо Петров (11 г.) от с. Габра, който съдейства на екипа за ветеринарната обработка на максимален брой кучета. Организаторите на Номинациите си признават, че изборът за победител в категорията "ЕКОПОЛИЦАЙ" се оказва най-труден. Разказите на децата за помощта, която изпаднали в беда животни получават от хора, са трогателни с оптимизма за тържеството на доброто в света. За първи път номираните деца са четири. Носител на званието за 2004 г. става Бинко Нго Тхо (13 г.) от гр. Елин Пелин, който е ученик в музикалното училище в София "Любомир Пипков". Подгласниците в категориите получават заедно със своите сертификати и падаръци-сувенири от ДАРА и АФА. Далите най-точни отговори на въпросите от викторината получават рекламни подаръци от английската организация за защита на животните " Dogs Trust ". Гостите на Номинации 2004 са поздравени от български музиканти и артисти - участници в тържествения концерт-спектакъл, поставен от Радослав Рачев и Аксиния Боснева. Телевизия "7 ДНИ" представя на България номинираните деца за 2004 г. Всички деца, участвали в проекта са поздравени от международни организации за защита на животните, дипломатическите представителства на страните, които подкрепят политиката на АФА и ДАРА. Наградите - велосипеди-байк се връчват от представители на Министерство на земеделието и горите, Министерство на околната среда и водите и Министерство на младежта и спорта на 4 октомври - Международния ден за защита на животните в залата на Читалище "Елин Пелин" в града от 19 часа.

 

Ели Томова, председател на Федерацията - в Елин Пелин на гости при кастрираните кучета, август 2006
Авторите на проекта: Ели Томова и Аксиния Боснева изказват своята признателност към всички държавни структури (община Елин Пелин; НВМС; РВМС-София област), колеги от чужбина и гражданите на община Елин Пелин за подкрепата в реализирането на дейностите, предвидени в програмата. Изключителна благадарност към всички сътрудници на организациите, които на ДОБРОВОЛНИ НАЧАЛА помагат в работата по проекта. С обич към творците на изкуството, които с БЛАГОТВОРИТЕЛНОТО СИ участие подкрепят Номинации "Най-големият Малък Приятел на Животните" BLFA-2004! Проектът е стартиран с амбицията на участниците с коректна и перфектна работа да създадат модела за изчезването на явлението "улично куче" по начин, който няма да нарани никого - нито приятелите на животните, нито останалите. За съжаление непоследователната политика на Националната ветеринарномедицинска служба и "Четири лапи" лишават община Елин Пелин от възможността за реализирането на заключителните дейности по проекта, за които участниците подписват Анекс към договора.