АКЦИИТЕ НА АФА: "СПЕШНА ПОМОЩ"

23. Акция “Информационен бюлетин”

В първия си сблъсък със стената от равнодушие в големия град АФА предостави Информациoнния бюлетин на строителна фирма, която с приключването на строежа се опитва да се “отърве” от кучетата, използвани до момента като пазачи. Това е често срещана практика: докато кучетата са използвани от строителите, фирмата не позволява кастрация на животните, а когато работата на терена приключи, верните пазачи се изоставят. АФА инициира акция за информация на гражданството за дейностите, предвидени в Общинската програма и задълженията на лицата по надзора. Идеята на АФА бе одобрена от ОпЗвено в София и бе стартирано разпространението на Информационния бюлетин.
Септември 2009 г.

 

АФА пое и тези кучета под свой надзор.
   
22. Акция “Помощ за Бисо и Мелвин”

Сигнал за блъснато куче от кола отведе АФА до стар познайник – Бисер, който е кастриран от немския център по времето, когато АФА беше партньор на “Тиерхилфе Зюден”. Бисо лежеше в безпомощно състояние под дъжда. Автомобил беше минал върху него според разказите на очевидци. Веднага се обърнахме за помощ към организацията на г-н Григор Димитров, който стопнанисва общинския приют в кв. “Хладилника”. Отказът от немската организация, която разполага с транспорт и персонал, да се помогне на изпадналото в беда животно бе предизвикателство към доброволците на АФА: В рамките на работния ден от седмицата, с частен автомобил изпадналото в шок куче беше заведено във ветеринарна клиника “Джаф и Мъри”. В продължение на 10 дни кучето се възстановяваше в дома на доброволец от АФА. Когато два месеца по-късно котецето Мелвин се нуждаеше от помощ АФА не си позволи да губи време в молби към немците. Добри хора жертваха време, усилия, средства и емоции, за да помогнат на пострадалото животинче.
СКЪПИ БИСО И МЕЛВИН – ОБИЧАМЕ ВИ!
Юли-Август 2009 г.

21. Акция “SOS за колибките на кварталните кучета”

В късните часове беше предотвратен палеж на колибката, обитавана от кучето Бинго в кв. “Мотописта”. Месец преди това Летятящата бригада на АФА постави върху кучешките колибки в квартала информационния стикер – акция, решение за която бе взето от Оперативното звено към Столичната общинска програма по идея на АФА. Българската общественост се нуждае спешно от разяснение на регламентираните мерки за надзор над кварталните кучета. Приятелите на животните редовно осигуряват храна и вода за кучетата от улицата. АФА адмирира монтирането на кучешки колибки, с което се изпълняват законовите изисквания за прилагането на добрата практика по отглеждане на животни. Унищожаването на колибките за кварталните кучета провокира приютяването им в жилищните входове, което е дискомфорт както за хората така и за самите животни. След като се оказа, че общината няма възможност да финансира изготвянето на стикерите, АФА се ангажира с помощта на доброволци да осигури безплатно предпечатната им подготовка и печат. “Летящата бригада”, реализирана съвместно с общината предоставя на лицата по надзора стикерите за колибките, които отговарят на необходимите условия: независимо от използваните материали колибките трябва да изглеждат естетически; хигиената около тях трябва да се поддържа редовно.
Април 2009 г.

 
 Останките от колибката на Бинго в кв.”Мотописта” София

20. Акция “В защита на Закона”

АФА спешно инициира проверки за защита на закона, който регламентира правата на животните, едва няколко месеца след приемането му. Първите проверки бяха проведени в Перник и Велико Търново по сигнали на НКМрежата. Над 20 нарушения бяха констатирани от контролния орган – НВМС. Ветеринарната лекарка се опита да убеди проверяващите, че с маникюр на поп-фолк звезда оперира по 30 кучета на месец. Само че по примера на партньора си “Четири лапи” не поставя задължителната трайна маркировка, която е чип или татуировка. По този начин е спорна бройката на обработените кучета, отчитана от частната фирма. Относно хуманното отношение към животните беше открито едро възрастно куче, затворено в тъмно помещение с празен пробит съд за вода. В документацията на приюта липсваше информация за нещастното животно: кога е прието, какви манипулации са му извършени? Каква е причината за настаняването му в приюта и защо живее в увреждащи здравето му условия не беше изяснено.

Във Велико Търново бяха констатирани същите закононарушения и не случайно, защото частната фирма – изпълнител също се оправдаваше с партньора си “Четири лапи”. Представители на “4-те” бяха дошли от София да адвокатстват на закононарушителя - частната фирма “Пролет”. “Природозащитничката” Марина Иванова разясни на “невежите” проверяващи, че е абсурдно да се третирането на уличните кучета срещу паразити с таблетки през устата. Затова търновският им партньор използва препарат, поставян инжективно. А това, че с него се елеминират само кръглите паразити, но не и тенията – няма значение???

Липсата на трайна маркировка; лица по надзора, издаване на паспорти; стикери от ваксината “бяс” не учуди комисията, защото вече бе ясна схемата за източване на общинските средства чрез недоказуеми дейности.
Юли 2008 г.

 
 

Хуманното отношение на “доктор” Цанова – партньора на “Четири лапи”: “лекарката” пуска наличните кучета от приюта в двора, след изтичане на договора й. Животните остават без вода и храна, за което започват да се грижат доброволци на пернишкото сдружение “Дай лапа”. След месец откриват в приюта кучето Рамбо – затворено от Цанова без светлина, вода и храна.


“Адвокатите” на частната фирма “Пролет”слушат с неприкрита враждебност въпросите на проверяващите. Д-р Иванова от “Четири лапи” – в средата с пръста в уста.

19. Акция “Законът и частните фирми”
Първите акции на Националната Координационна Мрежа с участието на АФА бяха срещи с еко-комисиите на общинските съвети във връзка с приемането на Програма за установяване на контрол върху кучешката популация съгласно новия закон за защита на животните. Най- оспорваната дискусия бе във Велико Търново. Участието на екс-главния прокурор Иван Татарчев в делегацията на НКМрежата респектира търновци, но въпреки това прозираше твърдото им решение да запазят статуквото от последните години. Явно частната фирма “Пролет” е и лято и зиме. Като се прибави към това и “зарибяването” на кмета от “Четири лапи”, прочули се с недотам коректните си изпълнения по “договорите за кастрация” мисията на НКМрежата беше невъзможна.
 
  Аксиния, Алекс-областен координатор/София, Татарчев, Нели-обл. коорд./ВТърново, Грета- зонален коорд./Северна България

АФА припомни на търновските съветници компрометиращата практика на “4-те лапи” в България: 2004г. румънски екип се разположи в Елин Пелин, където кастрира 400 кучета и избяга с уговорката да се върне след седмица, за да си довърши работата. В Елин Пелин все още чакат “4-те” да си изпълнят ангажимента към общината, която им осигури безплатно нови обзаведени апартаменти за нощувка на екипа, както и ядене на корем. Рекламната кампания за проекта остана голо обещание за установяването на контрол върху кучешката популация в 19-те селища, които включва община Елин Пелин. Безотговорното отношение на “4-те” се стовари като бумеранг върху кучетата, обитаващи района: масови отравяния, разстрели ... Кметът Янков не можа да опази животните, защото и той беше разстрелян. Тази трагедия не притесни “4-те”, а напротив: въоръжени с нов “компетентен” екип през есента на 2007г. се настаниха в Перник. В продължение на месец щастливите доброволци от местното сдружение “Дай лапа” осигуряват кучетата за кастрация по предварително изготвен График, почистват клетки, стараят се екипът на “4-те” да бъде максимално улеснен. Въпреки всеотдайната помощ на перничани, “4-те” дават своята подкрепа на частната фирма, която до тяхната поява е убивала кучетата. Благодарение на “4-те” частната фирма в Перник продължава да работи след тях цяла година, макар и незаконно. Резултатите са: груби нарушения на закона, установени с последващите проверки; безследно изчезнали кучета и едва по 30 кастрирани кучета на месец.

Акцията във Велико Търново е неуспешна за НКМрежа. Защото срещу нас – доброволците отново застават финансовите интереси на частните фирми, чиято цел не е овладяване на популацията, а по-голям паричен еквивалент за сметка на животните и гражданите, които не искат парите им да отиват за безефективни дейности.
Март 2008 г.

18. Акция “ Летящите и децата на ромите”
Децата от столичния квартал “Христо Ботев” прегърнаха идеята да се включат в акциите на АФА от проекта за хуманно образование “АлВи”. Екипът на “Летящата бригада” успя да обезпаразити тридесет и две кучета, а най-ентусиазираните помощници бяха децата. Те заслужиха да станат еко-патрулите на АФА в район “Слатина”. За най-малките останаха списанията, от които можеха да научат каква подкрепа очакват от нас животните. Стефан, Денис, Мишо, Крис и Пепи очакваха с нетърпение следващата акция на “Летящата бригада”, която щеше да се проведе заедно с общината, за да може на място да бъдат кастрирани кучетата на ромите. Стефана от АФА запозна новите еко-патрули с предстоящите им задачи. Всеки от тях трябваше да информира съкварталците си с предстоящата акция като раздава листовката “проект АлВи за Еко-селище”. От нея собствениците на кучета ще научат какви са грижите, които заслужават техните четириноги приятели.
Успех на детските еко-патрули от кв. “Христо Ботев”
Август 2007 г.
 
16. Акция “Право на живот”
АФА се включи успешно в спасяването на поредните подхвърлени кутрета, за които добри хора поемат грижата да им търсят осиновители и разбира се да осихуряват прехраната им. Седмица след появата си и двамата мъници проявяват симптоми на смъртоносната болест “гана”. Семейство Тодорови незабавно потърсиха помощ от АФА. Посъветвахме ги да се обърнат към клиника “Джаф и Мъри”, където д-р Албена Пенева не веднъж е преборвала смъртта. Помогнахме безвъзмездно и с осигуряването на имуностимулатори – важен компонент от схемата за лечение на “ганата”.
Още една спечелена битка в името на каузата:
“ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ!”
Юни 2007 г.
 
15. Акция “Грижа за хората чрез защита на животните”
Подадените сигнали за проверка се обработват от сътрудниците на АФА по начин, който гарантира здравето и спокойствието както на гражданите, така и на кварталните кучета. В рамките само на един месец Афа кастрира кучета от кварталите Овча Купел и Красно село, за които бяха подадени жалби. Обезпаразитени и ваксинирани против “бяс”, маркирани с каишките на АФА, кучетата бяха върнати обратно на местата, които обитават, а жалбоподателите бяха уведомени за свършената работа. Блокирането на размножителната способност изключва варианта за обособяването на глутници от разгонени кучета. Върнатите кучета са обгрижвани от живеещи в района граждани, което елеминира възможността за прояви на агресия поради глад или неблагоприятни атмосверни влияния. АФА апелира към приятелите на кучетата да се погржат за осигуряването на кучешки колибки, които да се монтират на подходящо място в района на обитание на животното. По този начин кучето няма да се приютява в жилищния вход. Хората, които се грижат за храната му ще могат да контролират хигиената около колибката.
Май 2007 г.
 
14. Акция "Летящите и ARK"
За посещинието в София на представители от японската организация за защита на животните "ARK", АФА организира "Летяща бригада" в квартал на София, където екипът демонстрира дейностите по обезпаразитяване и ваксиниране против бяс на кастрираните улични кучета. Ветеранът Бимбо, живеещ вече 14 години на улицата, беше третиран с френския препарат "Фронтлайн" поради проблеми с космената покривка. Непокорната Алфа очакваше екипът на АФА в дома на една от жените, които се грижат за нея. Районният Координатор на АФА - Евгения, обясни на гостите, че тази предвидлива мярка гарантира осигуряването на недоверчивото куче за задължителните манипулации, които се предвиждат от Летящата бригада. Именно редовното обезпаразитяване и ваксиниране против бяс дава шанс на кастрираните улични кучета да не бъдат прибирани от ловните екипи на общината. На следващия адрес Виктор притеснено очакваше Летящите с Негра, която за разлика от приятеля си спокойно понесе прегледа от ветеринарния лекар и дори инжектирането на ваксината.
Присъстващите по настояване на японските колеги циркови артисти изразиха съмненията си относно използваният препарат от АФА за обезпаразитяване - "Бихелдон". По този повод Управителният съвет на АФА-България заявява най-отговорно, че българският препарат "Бихелдон" е доказал своята ефективност при обезпаразитяването на кучета и котки. На атаката от страна на цирковите артисти, председателят на АФА - Аксиния Боснева, спокойно разясни, че тя се доверява на българския "Бихелдон", поради което третира с него и своите домашни любимци.
 
А добрият резултат се постига естествено ако препаратът се използва по предписанието на производителя.  

Докато Аксиния попълва данните на Негра в талона, кучето в ръцете на Евгения спокойно понася лекарския преглед.

/АФА поднася своите извинения на ветеринарния лекар и гражданите, участващи в акцията на Летящите, за некоректното поведение на споменатите хора, които нямат нищо общо с АФА-България. Ние отдавна сме доказали, че не приемаме по никакъв повод използването на животните за финансови облаги/
Октомври 2006 г.
13. Акция "Малките кучета"

Сигнал за две майки с общо 9 малки кутрета отведе АФА в квартал "Хаджи Димитър", където Районният координатор Пепи Кирова направи необходимата проверка на жалбата.

Още на другия ден Кординаторът на Район "Подуене" организира кастрацията на едната от майките, а в почивния ден беше проведена "Летяща бригада" по спешност за обезпаразитяването на малките кучета. След три дни АФА организира изтеглянето на малките кучета от района, което стана с помощта на децата Вероника на 12 години и Деспина на 11 години. Палетата бяха ваксинирани и настанени временно в частен двор благодарение на д-р Караджов, който се ангажира да наблюдава здравословното им състояние, което за момента е отлично.  
След седмица АФА организира посещение на децата при малките им приятелчета с надеждата някое от тях да получи шанса да намери свой дом тук в България.
  Обезпаразитяването не е от предпочитаните занимания на малките кутрета, но е задължително за тяхното и на хората здраве.
И вие можете да помогнете за това на тел: 0898 680 586 - районен координатор- Подуене, Пипи Кирова. Октомври 2006 г.
12. Акция "Болница"
Пореден сигнал от района на болница бе поет от екип на АФА за проверка и спешно прилагане на необходимите мерки. От две години района се обитава от женско куче, което отглежда своите потомства, а общинските ловци отчитат дейност като периодично умъртвяват малките. АФА предприе адекватни мерки за спешното обезпаразитяване на кучетата и ваксиниране на малките. Предстои залавянето на майката за кастрация с помощта на мобилизираните природозащитници от района. АФА изказва своята изключителна благодарност за съдействието на г-жа Зайдмън за успешното провеждане на акцията. АФА се опитва малките кучета да бъдат осиновени в най-кратки срокове. Присъединете се към нашите усилия и Вие! Октомври 2006 г.
11. Акция "Когато грешката е поправима"
Буба е от кучетата-любимци. Никога не е създавала проблеми до момента, в който получава възпаление на млечна жлеза. Приятелите й се обръщат за съдействие към АФА. Кучето е над 10 годишно, кастрирано през 1999 г. от Немския кастрационен център в София. Оказва се, че при операцията не са отделени яйчниците, което е довело до появата на кисти и въпросното възпаление, застрашаващо да прерастне в тумор. Налага се спешна операция за отстраняване на проблема. Въпреки възрастта си Буба понася леко хирургическата намеса и под грижите на перфектни ветеринарни лекари се възстановява успешно. Април 2006 г.
 
Буба след края на операцията   ...и седмица по-късно на контролен преглед при д-р Албена Пенева
10. Акция "SOS за кучетата в изолатора"
В предаването "VIP Brother" беше показан на съквартирантите от къщата филм за кучетата, попаднали в софийския изолатор. Кадрите откровено разказваха за зловещата съдба, която българинът отрежда на бездомните кучета. Потресени от видяното Вип-персоните единодушно решиха да спасят и 4-те кучета, показани им допълнително на снимки, от които трябваше да изберат само един щастливец. Филмът провокира множество дискусии относно темата бездомни кучета, а АФА успя да съдейства на хората, пожелали да освободят кучета, показани във филма. Март 2006 г.
 
    Фрида е едно от спасените кучета
9. Акция "Между живота и смъртта"
На оживен булевард в столицата три автомобила минават върху тримесечно куче преди да се намеси АФА и спре движението, за да измъкне ужасеното животно от кошмара. Кучето е в шок и не допуска до себе си никого, но сътрудниците на АФА успяват да го пренесат до топъл и уютен дом, където получава първа медицинска помощ. За щастие резултатът от медицинския преглед е обнадеждаващ - счупване само на заден крайник. Невръстният късметлия прилича на вълче и затова получава подобаващо име - Роджър Уолф. Той се възстановява под грижите на АФА и очаква добрите хора, които ще го приемат като част от своето семейство. Февруари 2006 г.
8. Акция " Нов дом"
Пореден сигнал от 01.02.2006 г. от района на Нова телевизия наложи отстраняването на въпросните проблемни кучета, посочени от потърпевшите. Кучетата бяха настанени в хотел, за което бяха осигурени средства от дарение на Корина Лешбер. След 7-дневен престой кучетата бяха приютени от сътрудници на АФА. Февруари 2006 г.
7. Акция "Спаси живот"
В продължение на месец и половина в района на столичен квартал бяха периодично изтравяни живеещите кучета там. Благодарение на своевременната намеса на АФА всички открити живи кучета, пострадали от разхвърляната бързодействаща силна нервнопаралитична отрова, бяха спасени. Ноември-декември 2005 г.
6. Акция " Разгонена глутница"
На 22.11.2005 г. фондация "АФА-България", федерация "Грижа за бездомните кучета" и координаторите в Зона Изток организират спешна акция за отстраняване на проблем, възникнал на територията на района до Нова телевизия, кв. Дианабад, Район Изгрев, гр. София. Появилото се разгонено женско куче - причина за сформирането на глутница от некастрирани кучета в района - беше заловено и кастрирано, както и куче кастрирано само частично от Немския кастрационен център преди три години. В резултат на тези действия опасната глутница беше разпръсната и ситуацията овладяна. Ноември 2005 г.
5. Акция " Животът продължава"
По молба на д-р Бекер от немската организация Европейска мрежа "Лекари за животните" АФА организира извънредно провеждане на Летяща бригада - част от нашия проект за контрол върху ветеринарномедицинската профилактика на кастрираните улични кучета "Робинс". Поводът - немската телевизия изготвя филм за кучетата в България. При прегледа на кастрираните кучета в кв. Стрелбище, където се провеждаше Летящата бригада, ветеринарният лекар на АФА-България установи наличието на тумор на едно от животните. Кати, която е кастрирана през 2000 г. беше транспортирана незабавно до клиника "МЕЙ" за лечение. Във филма, излъчен по немската телевизия се споменава за кастрация, но в случая ставаше въпрос за нещо много по-сериозно - опазване здравето и живота на кучето: след седмица третиране с антибиотик, Кати беше оперирана успешно и след нейното възстановяване - върната обратно при нетърпеливата си приятелка Мия - кучето, с което обитават една и съща къщичка, направена от доброволци. Котролните прегледи показват добри резултати, а Кати отново тича и се радва на живота. Ноември 2005 г.
4. Акция "Подари живот"
Ловните екипи на общината нахлуват в частен дом, залавят домашните кучета Мечо и Пачо и ги затварят в общинския изолатор. Животните престояват там в продължение на 10 дни, докато отчаяната им стопанка търси помощ да освободи четириногите си приятели. АФА организира транспорт, набавя средства, настоява пред общината за освобождането на двете кучета. На 15.08.2005 г. те са отново в прегръдките на своята стопанка. Кучетата временно са настанени за възстановяване в общинския ветеринарномедицински център "Илинден" срещу заплащане, след което да бъдат транспортирани до своя нов дом. Средствата бяха предоставени от Мария Харбова като дарение за фондацията. Август 2005 г.
3. Акция "Приятели"
Сигнал за жалба срещу куче с жълта каишка на АФА отвежда фондацията до изчезналото преди година куче от новия му дом, намерен след пренастаняване в Акция "Новото летоброене". Бонита е изключително любвеобилно и доверчиво куче, но незнайно как попада в другия край на града, а междувременно се разболява от краста. Хората, които се опитват да й помогнат, прилагат неподходящо лечение и за кратко време видът на кучето предизвиква подаване на жалба срещу неговото пребиваване в района. АФА незабвно изтегля кучето от улицата и в продължение на три месеца провежда успешно лечение, в резултат на което дори не остават следи от заболяването. Най-сетне Бонита има наистина своя нов дом и своите приятели. Февруари 2005 г.
2. Акция " Себеоткриване"
От всички 14 кучета в Акция " Новото летоброене" почти невъзможно изглеждаше намирането на дом за най- възрастното куче - Николай. След драстичен неуспешен опит с кандидат-осиновител, Николай е върнат в хотела, а переспективата за него е безнадежна. Втори шанс отново се проваля и остава единственият вариант - евтаназия. Кучето е на 14 години, недоверчиво и отчаяно. АФА отказва категорично прилагането на така нареченото "безболезнено умъртвяване" и поема грижата за кучето. Четири месеца са достатъчен период от време, за да се спечели доверието и на най-обезвереното куче. Николай и Боянка стават приятели и не след дълго кучето вече е част от семейството на жената, върнала вярата и надеждата на едно изстрадало животно. Септември 2004 г.
1. Акция "Новото летоброене"

През 2003 г. АФА и ДАРА организират масова спасителна акция за пренастаняването на 14 домашни кучета, изоставени от своите предишни стопани: лекарски прегледи; лечение на някои от животните; профилактични ветеринарномедицински мероприятия - обезпаразитяване и ваксиниране против бяс; ваксиниране с пълна ваксина на 5-те кучета под 1 година; кастрация на всички кучета; маркировка; издаване на паспорти; настаняване на кучетата в хотел; намиране на нови домове за възстановените животни; даряване на къщички за кучетата, настанени в частни дворове. Акцията продължи 6 месеца, като АФА продължи да се информира и при нужда да съдейства за решаване на проблеми с пренастанените кучета. Скалата, Бонита, Николай, Роко и Дъмбо са редовно посещаваните кучета от Летящите бригади на АФА. Август 2003 г. - Февруари 2004 г.

 

     

Начало | Новини | За нас | Хронология | Акциите на АФА | Летящите | Кампании | Обяви | Архив

АФА-БЪЛГАРИЯ © 2000-2006