МОБИЛНИ И СТАЦИОНАРНИ АМБУЛАТОРИИ

Чл. 182
(4) По преценка на кметовете, мерките, предвидени в тази глава, могат да бъдат осъществяване чрез подвижни или стационарни амбулатории.
(5) Амбулаториите по чл. 182, ал. 4 кандидатстват за регистрация след одобрение от Националната ветеринарномедицинска служба на общински програми, предвиждащи подробен план за тяхната дейност.
Единственият аргумент на противниците в България на мобилните клиники е невъзможността да се упражнява от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) контрол върху дейността им. Предложението за представяне на "общински програми, предвиждащи подробен план за тяхната дейност", които да се одобряват именно от НВМС гарантира включването на необходимите мерки за контрол.


С ПОДВИЖНА АМБУЛАТОРИЯ ЗА 22 ДНИ СА КАСТРИРАНИ 420 КУЧЕТА

(В ЕЛИН ПЕЛИН ЗА ЦЕЛТА Е ИЗПОЛЗВАНА МОБИЛНА КЛИНИКА НА МЕЖДУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЯ)

Българските организации "АФА-България" и "ДАРА"
прилагат на практика световния модел
за цивилизовано решаване на проблема с уличните кучета

д-р Адриана Йонеску преглежда куче в мобилната клиника
Пилотният проект, изготвен от двете български неправителствени организации за защита на животните/НПО/ - Фондация "АФА-България" и Сдружение Помощ за животните "ДАРА" има за цел да установи контрол върху размножаването на кучетата на територията на община Елин Пелин.
Програмата е съгласувана с препоръките на Световната здравна организация. За реализирането на програмата, АФА и ДАРА отправят покана към кмета на община Елин Пелин, където резултатите от проекта ще бъдат постигнати за кратко време.
Международната организация "Четири лапи" приема предложението на българските организации да участва със своя мобилна амбулатория, като поеме финансовите разходи за ветеринарната обработка на кучетата.
Националната ветеринарномедицинска служба подкрепя проекта на АФА и ДАРА с положително становище и спешно осигуряване на разрешително за работа на международния екип.
Д-р Войнов, директор на РВМС -София област (вторият отляво надясно) заедно с участниците в проекта-минути след издаване на разрешително за работа на мобилната клиника
Жителите на община Елин Пелин регистрират своите домашни кучета напълно безплатно, след като се възползват от предлаганите услуги:обезпаразитяване, ваксиниране против бяс, както и кастриране за стопиране на размножаването, което ще гарантира здравето на животните и ще спести много проблеми на техните стопани.
Обработените кучета се регистрират и връщат по местата, откъдето са взети, с паспортите, изготвени от РВМС, АФА и ДАРА
По тази опростена схема за кратко време се постига:
Само за 22 дни се кастрират 420 кучета.
Световната практика е доказала успеха на метода "кастрирай и върни", в резултат на който броят на кучетата се ограничава постепенно до пълното им изчезване. Съществен момент в концепцията на метода е мисията на върнатото кастрирано куче на улицата да не допуска появата на нови необработени кучета, които биха представлявали опасност за здравето на човека. За устойчивото развитие на постигнатите резултати от проекта в община Елин Пелин е предвидено участието на "Летящите бригади", организирани от АФА и ДАРА за контрол върху редовното провеждане на задължителната профилактика на маркираните и кастрирани кучета, които живеят на свободен режим на улицата.
Децата на Елин Пелин ентусиазирано се включват в обявения конкурс от "АФА" - Номинации "Най - големият Малък Приятел на Животните" BLFA-2004, където се награждават отличените за най-активно участие в дейностите по програмата. "ЕКОАГЕНТ" 2004 е Полина Стойчева (12 г.) от село Гара Елин Пелин с раздадени рекорден брой брошури за проекта. Сертификат за "ЗООДЕТЕКТИВ" 2004 получава Петьо Петров (11 г.) от с. Габра, който съдейства на екипа за ветеринарната обработка на максимален брой кучета. Организаторите на Номинациите си признават, че изборът за победител в категорията "ЕКОПОЛИЦАЙ" се оказва най-труден. Разказите на децата за помощта, която изпаднали в беда животни получават от хора, са трогателни с оптимизма за тържеството на доброто в света. За първи път номираните деца са четири. Носител на званието за 2004 г. става Бинко Нго Тхо (13 г.) от гр. Елин Пелин, който е ученик в музикалното училище в София "Любомир Пипков". Подгласниците в категориите получават заедно със своите сертификати и падаръци-сувенири от ДАРА и АФА.
Далите най-точни отговори на въпросите от викторината получават рекламни подаръци от английската организация за защита на животните "Национален тръст за защита на кучето". Гостите на Номинации 2004 са поздравени от български музиканти и артисти - участници в тържествения концерт-спектакъл, поставен от Радослав Рачев и Аксиния Боснева.
Телевизия "7 ДНИ" представя на България номинираните деца за 2004 г.
Всички деца, участвали в проекта са поздравени от международни организации за защита на животните, дипломатическите представителства на страните, които подкрепят политиката на АФА и ДАРА. Наградите - велосипеди-байк се връчват от представители на Министерство на земеделието и горите, Министерство на околната среда и водите и Министерство на младежта и спорта на 4 октомври - Международния ден за защита на животните в залата на Читалище "Елин Пелин" в града от 19 часа.

Проектът е стартиран с амбицията на участниците
с коректна и перфектна работа да създадат
модела за изчезването на явлението "улично куче"
по начин, който няма да нарани никого -
нито приятелите на животните, нито останалите.

За съжаление непоследователната политика и драстичните промени в становището на Националната ветеринарномедицинска служба лишават община Елин Пелин от възможността за реализирането на заключителните дейности по проекта, за които участниците подписват Анекс към договора .

Авторите на проекта: Ели Томова и Аксиния Боснева изказват своята признателност към всички държавни структури (община Елин Пелин; НВМС; РВМС-София област), колеги от чужбина и гражданите на община Елин Пелин за подкрепата в реализирането на дейностите, предвидени в програмата. Изключителна благадарност към всички сътрудници на организациите, които на ДОБРОВОЛНИ НАЧАЛА помагат в работата по проекта. С обич към творците на изкуството, които с БЛАГОТВОРИТЕЛНОТО СИ участие подкрепят Номинации "Най-големият Малък Приятел на Животните" BLFA-2004!