ЗЕЛЕНИ КАИШКИ


За всяко куче със зелена каишка, АФА изготвя талон със снимка и подробни данни за бъдещия пациент на Кастрационния център.
Първият месец след откриването на Кастрационния център хората все още не се доверяват да довеждат кучетата, за които се грижат в квартала. Центърът кастрира по три кучета всеки ден благодарение на организирания график от АФА. Постепенно гражданите на София се убеждават в коректната работа на АФА и скоро Графикът се запълва с месеци напред.
Кастрираните кучета, маркирани с червени, сини и жълти каишки не се залавят от Общинското предприятие "Зоомилосърдие" . Зачестяват случаите, когато заловени кучета от общината се оказват записани в графика на кастрационния център. За да се стимулират гражданите за кастрирането на бездомните кучета Аксиния се договаря с общината за маркиране на кучетата, записани в Графика за кастрация, със зелени каишки. Общината се ангажира да не залавя такива кучета при условие, че се спазва Графика.

Паспортът на кучето Пирин е изготвен с поставянето на зелената каишка, която е знак, че кучето се обезпаразитява, ваксинира против бяс и има запазена дата за кастрация. На снимката се вижда зелената каишка.
За да се постави зелена каишка, кучето трябва да се обезпаразитява редовно и ваксинира против бяс, като манипулациите се отразяват в паспорт със снимка и данни за кучето. В паспорта се нанася и датата, фиксирана в Графика за кастрация на кучето. АФА води отделен регистър за кучетата със зелени каишки. При необходимост може да се изтегли датата за кастрация на женско куче. При условие, че настъпи периода на еструс (разгонване), кучето се приема по спешност - целта е да не се допусне забременяване на куче, включено в графика.

В случая е предвидената дата за кастрация е спазена точно. След кастрацията се поставя постоянната маркировъчна каишка, на която метална пластинка носи индивидуалния номер на Пирин и се отбелязва в паспорта му.
Схемата работи успешно. За съжаление това е кратковременен успех за природозащитниците, т.к. само месец след напускането на АФА от Кастрационния център, Общината отменя договорката за Зелените каишки. През 2001 г. общинските ловци на кучета залавят предимно маркираните със зелени каишки, записани в графика на кастрационния център кучета. АФА мобилизра всичките си сили, за да организира кастрацията на такива кучета в частни ветеринарни кабинети, където хирурзите правят отстъпка и оперират животните само срещу 25.00 лв. За гражданите, разчитали на безплатните манипулации в немския център, АФА организира кампании за събиране на средствата, необходими за кастрация, обезпаразитяване, ваксиниране, изготвяне на паспорт и маркировъчна каишка. Каишките, с които АФА започва да маркира кастрираните с нейно съдействие кучета са жълти от № 4001 до 5000. В този тежък период за кучетата на столицата АФА успява да кастрира над 400 кучета. Маркирането на кастрирани кучета с каишките на АФА продължава.