ПАРАГРАФ 22
ИЛИ МЪРТВАТА ЗОНА
СРЕЩУ МНОГО ПАРИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Роси и Ерик от "Стрелбище", Лора от "Люлин", Севчо от "Лагера", Мечо и Мери от "Мотопистата"... дълъг е списъкът на изчезналите в бездната, наречена изолатор за кучета в с. Мировяне. Всички тези кучета бяха добродушни Рошковци, кастрирани със средствата на граждани-доброволци, редовно обезпаразитявани и ваксинирани против бяс, за да не представляват заплаха за здравето на хората.
На 5.12.2005 г. фирма със зловещото име за софиянци "ВИГОМИ-М" ООД сключва договор за 100 000 лв. със Столична община за "ветеринарна обработка на кучета" - залавяне и др. ....
Съгласно закона за ветеринарномедицинската дейност в България заловеното куче се настанява в изолатор и ако не бъде потърсено в 14 дневен срок, се умъртвява безболезнено.

Само че Мировяне изглежда е в друга България, защото:
 • простреляните кучета с "упойващи вещества" от ловците, обикновено заспиват завинаги и 14-дневният законовоустановен срок приключва още със залавянето в първия им ден
 • залавянето рано сутрин или в потайните часове на нощта е патент на върлуващата по улиците на столицата през 1998, 1999, 2000 и 2001г. старозагорска фирма "Вигоми", преродена днес в софийската "Вигоми-М" м...м...м...
 • от кола без обозначителни знаци изскачат Рамбовци с неизяснена правоспособност за използване на упойващи вещества, оглеждат се подозрително и ако надушат дивеча - изстрелват смъртоносните си стрели. (пазете се, защото патента за "упойка" на фирмата е смъртоносен и за човека)
 • ако все пак настояваш да потърсиш изчезналото куче в изолатора, имаш два варианта:
  1. Да отидеш директно в общинския изолатор на "Хладилника", кв. "Лозенец", където от понеделник до петък можеш да влезеш между 9.00 и 16.00 ч. срещу издадения на място пропуск и да потърсиш кучето си.
  2. Вторият вариант бързо ще те извади от заблуждението, че си на прага на Евросъюза, който ще се стопи като мираж по пътя на изпитанията, които те очакват, за да получиш достъп до МЪРТВАТА ЗОНА - патента на "Вигоми" за изолатор.
   • Първо: трябва да заслужиш пропуск за МЪРТВАТА ЗОНА, като отидеш до Централна гара, за да получиш безценната хартийка, от която зависи живота на кучето ти, от Управлението на Общинското предприятие "Екоравновесие" на бул. Мария Луиза № 88
   • Второ: не бързай с благодарностите, защото ти предстои да разбереш, че в МЪРТВАТА ЗОНА можеш да проникнеш само ако имаш още един печат и подпис - на самия шеф на Столичния инспекторат, така че тичай до центъра на града на ул. Париж № 5 до Храм-паметника "Александър Невски" (пътьом може да поздравиш кмета за чудесната инициатива да изпарява желанието у хората да спасят кучето си или пък да осиновяват помияри)
   • Трето: Е, сега вече можеш да полетиш в ...обратна посока ... към "Надежда" (не се подигравам, наистина това е посоката - квартал Надежда), излизаш на околовръстното и след като си пропътувал към 30 км се озоваваш в с. Мировяне. "О, не, не - прекъсва полета ти симпатичната инспекторатка от "Париж"-5, като те гледа състрадателно - пропускът ви е за вторник между 14.00 и 16.00 ч., а днес сме четвъртък." "Ама как?! Не може ли..."  - "НЕ МОЖЕ!"
   • Четвърто: НЯМАШ ИЗБОР - ДОЖИВЯВАШ ДО ВТОРНИК и вече си в заветното с. Мировяне, само че там никой от живущите не е чувал за съществуването на изолатора, нито пък някой се е сетил да постави указателни табели
   • Пето: След трескаво обикаляне забелязваш в далечината зад селските гробища нещо, което може и да е изолатора... С последни усилия потегляш нататък и ... най-сетне прекрачваш в ЗОНАТА
   • Шесто: висока порта се озъбва насреща ти, но ти не можеш да се откажеш точно сега: започваш смирено, тихичко, а сетне все по-уверено да викаш... да крещиш, накрая да блъскаш с всички сили, докато някой те чуе и реши да ти отвори
 • ако изчезналото ти куче не е кастрирано и има по-скромна козина, имаш шанс да го разпознаеш сред десетината живи екземпляри, зъзнещи при минус 14 градуса температура в клетките, но не можеш да си го вземеш, защото Параграф 22 е във вариант "Вигоми-М":
  1. Въпросният изолатор работи без наличието на операционна и ветеринарният лекар няма къде да кастрира кучето, а без тази манипулация според българските закони не можеш да вземеш куче от изолатора.
  2. Въпросният изолатор работи незаконно - без разрешително и няма право да извършва ветеринарномедицинска дейност, в това число да залавя или кастрира кучета, затова пък ще ти продаде куче за три пъти по-високата цена (68.00 лв) от таксата на общинския изолатор, която е 24.00 лв.
На 17.01.2006 г. проверка на Националната ветеринарномедицинска служба установява незаконното съществуване на МЪРТВАТА ЗОНА, но е безсилна да спре незаконната дейност в обекта.
Какво можем да направим ние - обикновените потърпевши граждани, когато
с нашите пари Столична община поощрява подобни беззакония.
Колко време може да продължи това? И не зависи ли все пак и от НАС!
Или така ни харесва - да ни мачкат, а ние да ръкопляскаме!
И ДА СИ ПЛАЩАМЕ!
На 24.01.2006 г. по настояване на АФА-България беше извършена съвместна проверка на изолатора в Мировяне от НВМС, Столична община и НПО. Установени бяха драстични закононарушения, пълно несъответствие на водената документация и установената действителност в изолатора. След представяне доклада за свършената работа на столичния кмет Бойко Борисов представителите на Фондация АФА-България, Координаторите на мониторинг над Общинско предприятие "Екоравновесие"от Студентски съвет на СУ "Св. Климент Охридски" и Зоналните координатори към НПО настояха пред него за прекратяване на договора с частната фирма, стопанисваща въпросния изолатор.