АФА-БЪЛГАРИЯ в защита на животните
ТОП-НОВИНА април 2008


"ИМПЕРИЯТА" ОТВРЪЩА НА УДАРА
Какво рискуваш в България, когато задаваш неудобни въпроси

Фондация АФА-България пое риска заедно със свои колеги от цялата страна да информира обществеността на пресконференция за системни закононарушения в българските "приюти" за кучета, които все още се наричат "изолатори", а кметовете имитират дейност, за да присвояват общински пари.

Столичното предприятие "Екоравновесие" отрече факта, че изчезналите без следа на 17 март от район "Надежда" четири кастрирани кучета, две от които домашни, са заловени от техен ловен екип.

София отрече и "кастрирането" на заловените кастрирани кучета от община Елин Пелин през 2007г., когато хората, които се грижат за тях, се принуждават да пътуват 40 км. до софийския изолатор, за да ги върнат обратно.
Не закъсня и реакцията от изнесените пред журналистите данни, за които Организациите настояват за публични отговори от кметоветe на България:

• Грета Коновска от Велико Търново беше обвинена, че саботира работата на румънския екип на "Четири лапи"-"Vier Photen", които кастрират в града съвместно с фирмата, стопанисваща кучешкия "концлагер"

• Аксиния Боснева беше заплашена, че ако продължава с разкритията за нередности, ще пострадат кастрираните кучета от района, в който живее

• Ден по-късно отровителска акция в Елин Пелин заличи следите отдвойната "кастрация" - констатирани са 15 жертви. Акцията е проведена след 22.00 часа. Отровителите са изчаквали агонията на жертвите си да приключи, за да ги напъхат в черни чували и нахвърлят в контейнерите

• Акцията на ОП "Екоравновесие" в София не закъсня и кастрираните кучета от района на Аксиния бяха атакувани. По принцип жалбите срещу кучета се проверяват от НПО, но в случая тази процедура бе прескочена.

• Изолират АФА от обсъждане на проекто-програмата за овладяване на кучешката популация, което е в разрез със Закона за защита на животните, където е регламентирано правото на Организациите да участват в този процес. Общинското предприятие "Екоравновесие" изхвърля от проекта, изготвен от Организациите всички 14 приложения, гарантиращи прозрачност на дейностите.

Четиринадесетгодишната Боби разказа на журналистите за отвлеченото й куче от общинските ловци на София.
 
Велико Търново - кастрираните кучета от "Четири лапи" чакат, натъпкани в клетката, да бъдат транспортирани до изолатора, където под "грижите" на довчерашните евтанизатори ще се възстановяват след операцията

АФА настоява за включването в Общинската програма на компонентите, които гарантират прозрачност на дейностите.

ПОДКРЕПЕТЕ АПЕЛА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ ЗА ПРОЗРАЧНОСТ И ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ОБЩЕСТВЕНИТЕ СРЕДСТВА

С Е Г А

http://www.dogsappeal.hit.bg