АФА-БЪЛГАРИЯ в защита на животните
ТОП - НОВИНА юли 2007


АФА В ДЕЙСТВИЕ
ТРУДНИТЕ КУЧЕТА

Часът е 6.00. Ловецът Сашо от "Екоравновесие" и Кирил от АФА обсъждат плана за действие

Мобилният координатор Лили успокоява първото заловено куче

Ловецът Сашо поставя оборотна каишка за разпознаване

Как се пренася упоено куче? - лявата ръка на ловеца е добре, но дясната трябва да залови кучето за козината - около 10-15 см над опашката, а не самата опашка

 

Когато кучето не се доверява, за да бъде уловено за кастрация, се налага намесата на обучени ловци, каквито са служителите на общинското предприятие "Екоравновесие" в София. На 6 юли АФА организира съвместна акция със Столична община за залавянето на женски кучета в район "Овча Купел". В ранни зори сътрудниците на АФА и екип на общината успяха да заловят "трудните кучета" , за да ги кастрират, след което естествено да ги върнат обратно по местата им.

Успехите в работата за установяване на контрол върху кучешката популация са резултат от съвместните действия на местната власт и неправителствения сектор. Благодарение на кмета на град София, Генерал Бойко Борисов, проблемите, породени от безконтролното размножаване на кучетата, най-сетне могат да бъдат решени. Успешно практикуваният по света метод "TNR" (улови, кастрирай, върни) намери своето приложение и у нас. За софиянци е все още трудно да се доверят на общинските ловци, които довчера убиваха кучетата. Но с помощта на организациите професионалистите сред общинските служители възприемат изискванията за хуманно отношение към животните, а гражданите се успокояват от присъствието на еко-защитниците. Включването на представител на организациите като мобилен координатор в ловния екип е гарант за качествена и презицна работа:
- залавят се приоритетно женските кучета, за да се постигне по-бързо блокирането на раждаемостта; - не се пилеят средства за залавянето на малки кучета, които ако се кастрират, в повечето случаи - умират; - няма объркване на кучетата и те се връщат на местата, откъдето са взети.
Върнатите по места кастрирани кучета не представляват опасност за здравето на хората, т.к. вече осма година идеята на АФА за задължителна ветеринарномедицинска профилактика се прилага успешно в практиката - обезпаразитяване през три месеца и ваксиниране против бяс всяка година. За да улесни гражданите, които доброволно полагат грижи за саниране на уличните кучета, АФА стартира през 2000г. проект "Робинс" с Летящите бригади. По този начин обработените кучета представляват ключова част от метода "TNR". ТЕ ИМАТ МИСИЯТА ДА:

 • недопускат появата на нови кучета
 • прекъсват цикъла от зоонози(болести, предавани от кучето на човека)

 

ПРЕБРОЯВАНЕ НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТ БАН, ОП" ЕКОРАВНОВЕСИЕ" И НПО

За първи път в преброяване на уличните кучета са включени трите задължителни компоненти - община в лицето на ОП"Екоравновесие", статистиката на научна основа в лицето на Българската Академия на науките - БАН и хората, които се грижат за кучетата в лицето на организациите за защита на животните - НПО. Общината покани четири софийски организации за съдействие относно прецизното преброяване на кучетата, което включваше общ брой нва животните по райони, брой на кастрираните и на женски и мъжки кучета. Българско дружество за защита и опазване на животните беше ангажирано с районите: "Възраждане", Изгрев, Илинден, Красна поляна, Кремиковци, Подуене, Слатина, Природозащитен регионален център "На ти с природата" преброява кучетата в районите "Лозенец", "Люлин", "Надежда", Помощ за животните "ДАРА" се ограничи с преброяването на кучетата само в "Младост".
ОП"Екоравновесие" се ангажира с район "Нови Искър".

АФА-България пое районите "Банкя", "Витоша", "Искър", "Красно село", "Оборище", "Овча Купел" и "Панчарево". За АФА тази акция бе предизвикателство - имахме възможност да:

 • актуализираме регистъра на кастрираните кучета в районите, които ни бяха поверени;
 • да разширим координационната си мрежа с нови съмишленици
 • да популяризираме сред гражданите световнопризнатия метод за овладяване на кучешката популация - "TNR"

След обработката на данните от специалистите на БАН Столична община начело с кмета Борисов обявиха резултатите от преброяването на пресконференция в общината. АФА се надяваме с тази съвместна акция да се улесни работата на общинското предприятие относно блокирането на раждаемостта, като приоритетно се кастрират женските кучета във фертилна възраст( на полова зрялост). За да постигнем по-бързи резултати е необходимо да се организира кастриранието и на кучетата, отглеждани на открито - в дворове, предприятия, строежи и др. Само така ще се пресече пътя на кучетата от дома към улицата, като се прекратят възможностите за нежелана, но допусната от стопаните бременност.

 

Преброяване в район Банкя ...

 

 

 

Първата среща на кучето от Банкя с АФА е обещаваща

ВАЖНО:

І. За информация на отговорните стопани:

Можете да кастрирате безплатно своите кучета на няколко места в София:

 1. в базата на ОП"Екоравновесие" - с. Сеславци (тел: 931-41-64 - Галитионова)
 2. в базата на немската организация "Tierhilfe Suden" - Студентски град
  (тел: 962-67-47 - Димитрова)
 3. в частните клиники на преподавателите от Ветеринарния факултет на Лесотехническия университет в София, финансирани от "Tierhilfe Suden" - Слатина (д-р Златева), Красно село (д-р Аминков), Триадица (д-р Димов).

ІІ. Задължително е да знаете, че преди операцията:

 • кучето трябва да е в добро здравословно състояние
 • да не е в период на еструс (разгонване)
 • ако има малки да изчакате докато навършат два месеца
 • в деня на операцията да не храните кучето

ІІІ. Информирайте се от лекаря за грижите, необходими след кастрацията!

ІV. Поискайте документ от клиниката с подпис и печат на ветеринарния лекар, извършил операцията, както и други манипулации, ако има такива!!!

УСПЕХ!