АФА-БЪЛГАРИЯ в защита на животните
ТОП - НОВИНА август 2007


ДА ПОДКРЕПИМ ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ С КАМПАНИЯ "ЛЕТЯЩА БРИГАДА" ЗА РОМСКИТЕ КУЧЕТА

 

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ НА ЖИВОТНИТЕ!

Нуждаем се от вашето съдействие за реализиране на организараната от АФА кампания с "Летящата бригада" за подкрепа на метода "кастрирай и върни" в проектозакона за защита на животните, който трябва да бъде приет до края на годината.
     

На 26 август и 2 септември АФА организира провеждането на "Летяща бригада" за обезпаразитяване и ваксиниране против бяс на кучетата от кв. "Христо Ботев", район "Слатина", където живеят предимно хора от ромски произход. Бяха излъчени първите еко-патрули: Петър, Денис, Кристиян, Стефан и Михаил - деца от района, които се включиха в акцията като успешно асистираха на екипа от "Летящата бригада" за попълване на базата-данни за обработените кучета и разпространяваха информационни материали относно кампанията "За Еко - селище".
"Летящата бригада" на АФА успя да обезпаразити и ваксинира безвъзмездно 53 кучета на ромите. С доброволен труд за съдействие на Летящата бригада се включиха ромската организация "Купате" и още две организации за защита на животните: "Българско дружество за защита и опазване на животните" и Федерация "Грижа за бездомните кучета". Дарителската акция на АФА за ромите, както и работата на еко-патрулите продължават, като мероприятията ще се организират в края на всяка седмица, за което ще бъдат уведомявани медиите. Журналистите от вестниците: "24 часа", " Дневник", "Труд", "Телеграф" и "Новинар", както и от телевизиите: bTV и 6220 6213 първите Еко-патрули в действие BBT, вече коментираха мероприятието, на което АФА-България разясни, че явлението "Бездомни кучета" може да изчезне тогава, когато кметовете в България последват примера на Генерал Бойко Борисов в София, където съгласно Европейската харта за местното самоуправление (Страсбург, 15.10.1985), ратифицирана със закон, приет от 37-о Народно събрание на 17.03.1995, се предоставя възможност на гражданството да се включи активно в решаването на дългогодишния проблем по начин, който няма да нарани никого - нито хората, които са приятели на животните, нито пък тези, които се боят от тях.

 

Първите Еко-патрули в действие

АФА СЕ НУЖДАЕ ОТ ФИНАНСИ за закупуване на медикаментите и материалите, необходими за провеждане на профилактиката на ромските кучета. Трудът на участващите в екипа на Летящата бригада е доброволен. Ако всеки от нас се включи с малка финансова помощ или доброволен труд, това ще бъде достатъчно за успешното приключване на акцията. АФА предварително Ви благодари за готовността да се присъедините към "Летящата бригада"!

АФА Е ПРИЗНАТЕЛНА НА
БОЖАНА, АРМАН, КАТЯ, САС
(оказали финансова помощ за проведените досега мероприятия),
ЗОРНИЦА, САВА, САС, НАДЕЖДА, РАДОСТИН, ЕЛИ, ИРИНА,
Д-Р СТОЯНОВ, СТЕФАНА, ЖЕНЯ, АКСИНИЯ
(включили се с доброволен труд)

     

Ели от АФА нанася данните за обработените кучета с помощта на малките Еко-патрули

 

Кметският наместник Радостин Манов и Надя от "Купате" информират собствениците за "Летящата бригада"

МАЛКО ИСТОРИЯ ЗА "ЛЕТЯЩАТА БРИГАДА"

Преди 7 години идеята за "Летяща бригада" се роди от необходимостта за отстояване на правото на кастрираните кучета да останат на улицата, защитени от набезите на ловните общински екипи. В отговор на Националната ветеринарномедицинска служба, която се противопоставяше на връщането по места на кастрираните кучета от немския кастрационен център, АФА-България организира провеждането на "Летяща бригада" за последващо обезпаразитяване и ваксиниране против бяс на кастрираните кучета от улицата. Във връзка с контрола върху редовното провежадне на тази профилактика АФА настоя пред "Tierhilfe Suden" да се издава паспорт със снимка на всяко кастрирано куче, където да се отразяват последващите манипулации. Хората, които се грижат по места за кучетата, съхраняват паспортите им.

Сигурно си спомняте, че благодарение на тази профилактика АФА успя да убеди общината да не залавя дори кучета, на които им предстои кастрация и са маркирани със зелени каишки. Стотици кучета бяха спасени по този начин от изолатора, а можеха да бъдат хиляди, но за съжаление знаете, че само месец лед прекратяване на договора си с АФА, немската организация не успя да защити пред общината вече извоюваните права от АФА за зелените каишки.

Четири години по-късно през 2004г. идеята на АФА за контрол върху редовното обезпаразитяване и ваксиниране против бяс на кастрираните улични кучета бе регламентирана в Европа: нашата южна съседка Гърция прие закон, където се регламентира надзор за профилактиката на върнатите по места улични кучета след кастрация.