АФА-БЪЛГАРИЯ в защита на животните
ТОП - НОВИНА октомври 2006

 

АФА И ЗАЩИТАТА НА ЖИВОТНИТЕ ПО СВЕТА

 

СВЕТЛИННА ВЪЛНА

На 4 октомври - международния ден за защита на животните АФА-България призова световната природозащитна общност за съвместна инициатива в знак на солидарност и взаимопомощ в отстояването на правата на животните по целия свят: " ЗА ДА ИМА СВЕТЛИНА, нека подкрепим усилията за изграждането на по-добър свят, в който хуманността и милосърдието ще бъдат реалност, гарантираща благоденствието на животните" бе обръщението на председателя на АФА Аксиния Боснева към покровителите на животните. В 18.00 часа всеки един от тях, където и да се намира по света, трябваше да запали своята свещ, за да се слее в единна светлинна вълна, преливаща през света.

Светлинната вълна в София пред църквата Света София

В българската столица светлинната вълна блесна пред църквата Света София близо до кметството. Кметът Генерал Бойко Борисов изпрати своята подкрепа към участниците в поздравително писмо за инициативата. Гражданите на София се присъединиха към призива на АФА в Декларация за спешно приемане на закон за защита на животните. И вие можете да подкрепите този АПЕЛ.

Декларацията за спешно приемане на Закона
Медиите заедно с АФА

 

Първите известия за участие в Светлинната вълна на 4 октомври пристигнаха от приятелите на животните от гр. Септември, гр. Санкт Петербург, Германия, Бразилия .....
АФА вярва, че на 10 декември - международния ден за защита правата на животните, кампанията «Светлинна вълна» ще обедини покровителите на животните по целия свят.

 

ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПЕЙСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ, ВИЕНА, 14-15 ОКТОМВРИ

Протест срещу опитите с животни

Участниците във форума имаха възможност да направят презентация на своята организация, като представят успехите и проблемите относно защитата на животните в съответната страна. От България бяха пристигнали представители на АФА и Федерация "Грижа за бездомните кучета". Техният общ доклад беше представен от Стефана Дряновска. Участниците подкрепиха петицията на Федерацията за затваряне на изолаторите за кучета в България. Направете го и вие!

 

КОТКИТЕ СЪЩО ИМАТ СВОЙ ПРАЗНИК - 16 ОКТОМВРИ

Анита от АФА с колеги от Англия нямат търпение да проучат механизма на капана още в хотела, където беше проведена конференцията, ICAWC - 2002, Прага

Всяка година организацията за защита на уличните котки от САЩ "Alley Cat Allies" призовава приятелите на животните по света да честват заедно с тях "Денят на котките" на 16 октомври. През 2002г. на международната конференция в Прага АФА получи от американските си колеги специален капан за котки. С негова помощ АФА успява да залови недоверчивите котараци, за да ги кастрира и върне обратно на мястото, което обитават - или това е популярният метод за овладяване на популацията на бездомни животни "TNR", прилаган с успех навсякъде по света.

Парис в очакване на своя стопанин

На 16 октомври тази година АФА организира поредните демонстрации на "TNR" с помощта на капана от "Alley Cat Allies". В кампанията " Търси дом" на сайта на АФА бяха включени прекрасни представители на котешкото семейство с надеждата и за тях да се намери топъл и изпълнен с обич дом.

 

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ -КОМПАНЬОНИ, ЛЮБЛЯНА, 25 - 27 ОКТОМВРИ

В Любляна се провежда осмата поредна конференция, организирана от английските организации за защита на животните - Dogs Trust и North Shore Animal League International. Този изключително полезен форум не само обединява хората, посветили се в различни аспекти от защитата на животните-компаньони, но и дава познания за успешното провеждане на кампании в тази насока.

Аксиния Боснева /AFA/ с Клариса Болдуин/Dogs Trust/, дириктор на форума и Роджър Уикс /NSALI/ ICAWC - 2002, Прага

АФА участва във форума със своя призив за спешно приемане на изготвения от два месеца проектозакон за защита на животните. Стефана Дряновска, нашият посланник на форума, ще се опита да намери подкрепа и за приключването на стартиралия през 2004г. проект в община Елин Пелин за "Установяване на контрол върху кучешката популация" чрез метода "TNR" и мобилни клиники. Пьртньорът на българските организации АФА и ДАРА, както и на кмета на община Елин Пелин - международната организация "Четири лапи" кастрираха 420 кучета от предвидените приблизително 1600.

След един месец хаотична работа на международния екип и непредвидени внезапни отсъствия, мобилната клиника си замина с обещанието на техния мениджър д-р Амир Халил пред кмета на общината г-н Янко Янков,че след 2 седмици ще се върнат с 2 мобилни клиники, за да приключим успешно проекта. Оттогава две години участниците в проекта чакат с надеждата, че д-р Халил ще изпълни обещанието си. Постигнатите резултати отдавна са загубени, но АФА полага всички усилия да защити имиджа на природозащитните организации като коректни и с чувство за отговорност сдружения.

 

БЪЛГАРСКАТА ВИЗИТА НА АРК ОТ ЯПОНИЯ

В края на октомври АРК пристига в София за три дни, за да се срещне с българските организации: Фондация "АФА-България", Сдружение "Помощ за животните - ДАРА" и Федерация "Грижа за бездомните кучета". Японските природозащитници обсъждат с българските си колеги различни възможности за съвместна дейност на територията на България. В помощ на бъдещите партньори се включват световноизвестните експерти в областта на защитата на жиовотните - писателят Мерит Kлифтън и ветеринарният хирург - Иянг Джеф от САЩ. Повече подробности - в Акциите на АФА.

"Светлинната вълна" на г-жа Оливер, Стефана, Аксиния, г-ца Хирата, Алина 2006, София