АФА-БЪЛГАРИЯ в защита на животните
ТОП-НОВИНА ноември 2011


ДА СПРЕМ ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИТЕ ОТ “ЕКОРАВНОВЕСИЕ”

 

 

През последните месеци масово се залавят кастрирани кучета, за да се натъпчат в “приют” Сеславци или “Богров”.

Последните проверки установяват, че:
- неправомерно залавяните кастрирани животни изчезват без следа – 26 кучета от Банкя, Люлин, Дървеница и др. са захвърлени в Мърчаево към община Перник;
- в навечерието на Великден са убити без основание кастрирани кучета, оцеляли в Сеславска душегубка сред влага, оскъдна светлина и липса на чист въздух в продължение на два месеца;
- не са изпълнени предписания за незабавно отстраняване на нарушения, които рискуват здравето и живота на кучетата;
- острозаразни заболявания погубват малките кучета в приюта, където те умират в страшни мъки.

Констатирана е жестокост към кучетата, която напомня на изстъпленията преди години, когато в България липсва закон за защита на животните, а “защитник на животните” е обидна квалификация.

На 28 април Нациналната Коорднационна Мрежа “Справедливост към животните” организира приятели на животните, които се опитват да спрат колите-убийци на Екоравновесие с „Жива верига”. Предупредени за протестната акция, колите не се появяват пред управлението на предприятието, където ги очакват протестиращи и медии. Директорът на “Екоравновесие” отрича пред камерите, че в приюта има нарушения или заразната болест „парвовирус”. По-късно, същия ден, в телевизионно предаване, протестиращите показват документи, които са доказателсво за констатираните зарази и нарушения в общинския приют.

 

Така изглеждат кутретата в резултат на “грижите” в общинския приют.  
Седем от тези мъничета ще бъдат погубени от заразата в приюта – Сеславци.
Изследванията на кутрета
та от кучешкия концлагер са доказателство
за смъртоносната зараза „парвовирус”
 


На 2 май “Живата верига” е пред Столична община, където протестиращите скандират:

Съд за убийците!

Спрете Еко-мракобесие!

Бояджийска – вън!

Внесена е Декларация до Столичния кмет. По-късно г-жа Фандъкова обявява пред медиите, че ръководството на „Екоравновесие” ще бъде сменено, но зам. кмета Бояджийска, която се разпорежда на директора и би трябвало да контролира неговите действия, остава. Смелостта на Столичния кмет стига до там да направи само частична промяна, която не може да предотврати системното нарушаване на законовите мерки за овладяване на кучешката популация.

На 4 май директорът на общинското предприятие о.з. Петър Петров е освободен.
“Живата верига” продължава, за да извиси ръце още на следващия ден пред приюта в Сеславци. Протестиращите заварват апокалиптична картина: дворчетата, построени по времето на д-р Найденов, като продължение на клетките от общото помещение, са залостени с метални врати, а върху мокрия цимент са изхвърлени под
дъжда 20 кучета, които са само ден след оперативната намеса - кастрация.

 
  Насилието над животните
в приюта продължава пред безмълвните погледи на „Заедно ...”
 

“Лукс” - условията в общинския приют
”Сеславци”

 

Насилието продължава да преследва кучетата, попаднали в този концлагер, въпреки отстраняването на директора Петър Петров, който е отговорен за незаконното причиняване на смъртта на хиляди кучета, въпреки присъствието в приюта на “Заедно срещу насилието над животни” - организация за защита на животните по документи. При появата на протестиращите представителката на „Заедно ...” напуска приюта с мръсна газ. А във вътрешния двор стоят непокътнати скари, мястото на които е в циментираните дворчета, където животните лежат на студения под. За жестокото отношение към кучетата АФА сигнализира незабавно на контролните органи, които упражняват пълномощията си, дадени им от закона само до там, че да получат писмено обяснение от управителя на приюта. Санкции не са приложени. Оправданието за жестокото отношение към животните е, че местата в приюта са по-малко от залавяните животни.

ЗАЩО тогава зам. кмет Бояджийска позволява увеличаването на ловните екипи и залага този подход в новия проект за програма на общината? Може би, защото целта е именно максимално да се рискува живота на оперираните животни, като на тези, които бяха изхвърлени на мокрия цимент? Или просто кучетата няма да се оперират, а ДИРЕКТНО ЩЕ СЕ ЕВТАНАЗИРАТ?
От тримесечните кутрета, набедени, че са на осем месеца, в приюта оцелява само едно, въпреки твърденията на служителите, че няма заразно заболяване в приюта. Отново никой не е наказан за документната измама.
Протестиращите заедно с журналистите и охраняващите мероприятието полицаи чакат часове наред появата на колите с ловните екипи. Получава се информация, че на екипите е забранено да се появяват в приюта, докато протестиращи и журналисти са там. Причините за това могат да бъдат единствено поредните закононарушения:
- неизпълнени предписания за отстраняване на нарушенията в транспортните средства
- заловените кучета са бебета или кастрирани

До 14.30 часа се появява само една кола с четири заловени кучета, две от които са оставени да се блъскат в стените на каросерията поради липсващите задължителни клетки. Служителката, водена по документи като асистент-кореспонденция, Илинка Калпакова, обърква кучетата за изписване и в колата е качено упоено животно, кастрирано преди минути в приюта. Благодарение намесата на протестиращите, кучето е върнато обратно в приюта. Предотвратена е поредната жестокост на служителите от приюта: изоставяне животно в състояние на безпомощност: непосредстнено след кастрация, под упойка, в непознат за него квартал – предпоставки, достатъчни за неговата гибел.

За поредните нередности протестиращите уведомяват кмет Фандъкова по телефона. В резултат получават обещание за среща, на която да присъства и временно изпълняващия длъжността директор на ОП ”Екоравновесие”.

Със своите действия столичният кмет доказва, че има воля за диалог с организациите за защита на животните. Но присъствието на зам.кмет Бояджийска продължава да уронва авторитета на Столичната управа:
- Временно изпълняващият длъжността директор на “Екоравновесие” прекратява съществуването на Оперативното звено, в което участват представители на Организациите, с което е прекратена прозрачността на общинските дейности.
- Жалбите от граждани за агресивни кучета не достигат до организациите, за да се прибират директно набедените животни без извършване на задължителните проверки
- Продължава залавянето на малки кутрета, за които липсват необходимите условия в общинския приют, в резултат на което те измират масово
- Продължава незаконното изтегляне на кастрирани кучета от местообитанията им, което освобождава ниши за нови необработени кучета

В борбата срещу доброволните граждански сдружения столичната управа включва организациите за защита на животните, получаващи субсидии от общинския бюджет под формата на медикаменти, храна, заплащане на наем, и режийни разходи, транспорт и други. Гражданските сдружения протестират срещу незаконосъобразните текстове в проекто-програмата на общината, които нарушават правата на животните и обезсмислят заложения метод ”кастрирай и върни” за овладяване на популацията от бездомни животни. Те се оттеглят от Работната група, сформирана за изготвяне на този документ и апелират към общинските съветници да не приемат незаконната Програма. Организациите-партньори на общината не се осмеляват да последват своите колеги, което Столичната управа използва срещу протестиращите: Столичния общински съвет е подведен, че въпросният документ е одобрен от защитниците на животните.

В същото време продължава системното нарушаване на регламентираните изисквания за хуманно отношение и в обектите, стопанисвани от непротестиращите организации:
- Обектът в кв. “Гевгелийски”, р-н “Илинден” работи незаконно без задължителната регистрация, без наличието на ел.ток, отглеждайки в тъмнина оперирани кучета в нарушение на чл.151 от Закона за ветеринарномедицинската дейност(ЗВД), което съгласно ЗЗЖ е проява на жестокост. Няма наказани!!!

- Оказва се, че залавяните малки кучета от ловните екипи на “Екоравновесие” се настаняват в този нерегламентиран обект, където намират смъртта си от заразната болест ”парвовирус”. Хирургът д-р Стоян Стоянов извършва поредица от действия, които довеждат до мъчителната смърт на 5 месечното кутре Лили, доведено от своите приятели в квартала за кастрация, за която заплащат 60 лева:
• не извършва зъдължителния клиничен преглед преди операция и кастрира 5-месечната Лили;
• ваксинира я пет дни след операцията при условие, че най-късият срок е 14 дни;
• не прилага необходимото лечение след установяване на неоспорими симптоми на остро обезводняване на организма, а именно вливане на течности в организма
• оставя кучето да умре от “парвовирус”, доказан след извършената аутопсия.
Няма наказани!!!

- За да не изпусне бройката за кастрация, същият доктор – партньор на
общината, оперира майка, чиято матка не би могла да се възстанови предвид възрастта на докараните с нея едномесечни бебета. Животоспасяващи манипулации са проведени в частна клиника за сметка на гражданското сдружение “ДАРА”, благодарение на което животното се разминава със смъртта.
Няма наказани!!!

 
Малката Лили
Кутрето е на 6 месеца и умира от парвовироза след кастрация в същия обект от друга партньорска организация на общината.
Бианка от столичния кв.”Хаджи Димитър” търси спасение в приюта Богров, но намира смъртта си.
 

- Организацията, стопанисваща общинския обект в Богров, “Енимал Рескю” безропотно се подчинява на общинската управа и продължава да тъпче животните в нарушение на изискванията за хуманно отношение, в резултат на което убиването на животно от животно става практика. Нарушаването на чл.151 т.15 от ЗВД също е определено за жестокост съгласно чл.7 ал.2 т.2 от ЗЗЖ. Няма наказани!!!

Примирената позиция с ненаказаните нарушения ни прави съучастници в несправедливостта към животните, извършвана с нашите пари.

Приятели,
Ще позволим ли да продължава този кошмар?

Можем да спрем тази порочна практика, имитираща дейности, с които само се източват общинските средства без ефект върху популацията, но за сметка на жестокото третиране на животните. Длъжни сме да продължаваме акциите, докато убедим кмета на София във вредите, нанесени от зам.кмета Бояджийска, което налага нейното незабавно отстраняване от заемания пост.

Можете да се включите в протестите като изпратите Апела, приложен по-долу. Направете го чрез ел.поща на адрес: primeminister@government.bg - за Премиера и http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp - виртуалното деловодство за Кмета или като го внесете в Деловодството на Столична община и Министерски съвет. Може един човек да внесе повече писма, но в този случай трябва да поиска отделен входящ номер за всяко писмо.

НЕКА СПРЕМ УБИЙСТВАТА!

ДО:
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

КОПИЕ ДО:
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

А П Е Л
срещу източването на общинската хазна
чрез жестоко третиране и убийства на кучетата без ефект върху популацията им

Продължават незаконните действия по нареждане на зам.кмет г-жа Мария Бояджийска за отстраняване на обработени квартални кучета на територията на столицата. Продължава унищожаването на резултатите от успешно прилаганата през 2006-2009г. Стратегия за овладяване на кучешката популация, въпреки протестите на неправителствените организации за защита на животните срещу некомпетентното ръководство на г-жа Бояджийска. Регистрираното 23% -тно намаляване на кучетата през април 2009г. вече е заличено. Продължават системните нарушения от служитилите на ОП”Екоравновесие”, констатирани от контролния орган по време на проверките, извършени от 2010г. до сега. Продължава отричането на съществуващата зараза в общинския приют въпреки наличните доказателства от изследвания, направени в две резлични водещи клиники в столицата. Продължава настаняването на кучета под шест месеца в заразените общински обекти, което е престъпна безотговорност на длъжностните лица.

За пореден път се обръщам към вас с категорично настояване за предприемане на адекватни на проблемната ситуация действия:
• незабавно освобождаване на зам.кмета Бояджийска от заемания пост, чийто незаконни разпореждания уронват престижа на Столичната администрация;
• незабавно затваряне на общинските обекти в кв. “Сеславци” и кв.”Гевгелийски”;
• ревизия на извършените проверки и спешно санкциониране и отстраняване на служителите, проявили жестоко отношение към животните;
• възстановяване на ежеседмичните заседания на Оперативното звено, унищожено от г-жа Бояджийска;
• изготвяне на Наредба, в която да се актуализира успешната Общинската програма 2008-2011, запазвайки следните мерки:
- процедурата за извършване на проверки в т. 2.3. от Част V ;
- назначаването на мобилни координатори в ловните екипи, излъчени от организациите за защита на животните (т.2.5. от Част V);
- функционирането на Оперативно звено, съгласно т.4 от Част V.

Към Вас апелира г-н/жа ......................................

с адрес: .............................................................

дата: ..................................................................

подпис:

ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ОТСТОЯВАМЕ
СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ЖИВОТНИТЕ,
ВЪПРЕКИ ГЕНОЦИДА, НА КОЙТО СА ПОДЛОЖЕНИ
ВСИЧКИ НЕПЛАТЕНИ ГРАЖДАНСКИ СДРУЖЕНИЯ
В ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

 

     

Начало | Новини | За нас | Хронология | Акциите на АФА | Летящите | Кампании | Обяви | Архив

АФА-БЪЛГАРИЯ © 2000-2006