АФА-БЪЛГАРИЯ в защита на животните
ТОП-НОВИНА декември 2008


К А К
ЗАКОНЪТ ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
В БЪЛГАРИЯ ЗАКРИЛЯ ЖИВОТНИТЕ
ВЕЧЕ 11 МЕСЕЦА

Дели ни почти година от приемането на Закона за защита на животните, влязал в сила на 31 януари. Промени ли се през тези 11 месеца отношението
към животните в България и как?

- В Шумен наказаха безотговорен стопанин на куче, което живееше на двора мокро от дъжда и вързано на метър верига
- В София сформираха Оперативно Звено с участието на Организациите за защита на животните за координиране на дейности по Програма за хуманно овладяване на кучешката популация с връщане на обработените животни по местата, които те обитават.
- Проведоха се първите проверки за спазване на ЗЗЖ от кметовете в страната по сигнали и с участието на Приятелите на животните, обединени в Национална Координационна Мрежа "Справедливост за животните".

В същото време от цялата страна апелираха за помощ срещу грубо нарушаване на Закона за защита на животните:

Среднощно автомобилно родео изби десетки бездомни кучета в софийския квартал "Лагера". Труповете на животните са оставени да се разлагат дни наред, а сигналите на възмутените жители на района са без последствия. Дори медиите остават безучастни.

Оцелелите кучета след маратона от ужасяващите нощи са осакатени за цял живот. Чери загуби завинаги едното си око

В нарушение на ЗЗЖ община Драгоман сключва договор с неправоспособен ловец, който за 3 дни залавя 56 кучета в района, след което ги транспортира натъпкани в багажник на лек автомобил, за да ги изхвърли полуупоени в трупна яма, дълбока над 10м по обясненията на самия ивършител.
Но важното е, че убиецът има сертификат за завършен курс по хуманно отношение към животните. Оценката му за нормативните документи е мн. добър 5 по шестобалната система, въпреки че познава само чл. 70 ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност /евтаназия на кучетата след 2-седмичен престой в изолатора/, отпаднал на 31.01.2008г. с влизане в сила на ЗЗЖ. За тези престъпни деяния РВМС - област София състави акт единствено за нарушението, че животните са транспортирани в багажник, докато в ЗЗЖ е регламентирана санкция за жестокост спрямо животно - глоба в размер от 500 до 1000 лв., съгласно който извършителят трябва да бъде наказан за първата жертва с глоба в размер примерно 500 лв. и за всяка следваща - в двоен размер - 1000 лв., което прави 55 500 лв. за отнетия живот на 56 кучета по особено жесток начин.


В разрез с регламентите на ЗЗЖ общините в България включиха в овладяването на кучешката популация частните фирми, които с двудневния курс по хуманно отношение към животните си опростиха греховете за хилядите хладнокръвно избити от тях кучета в периода до 2008г.

Новите стари партньори на общината вече с хуманно отношение към животните - лекар, ловец, гледач и в дъното-собственикът на небезизвестната фирма "Пролет",
В. Търново, която отчиташе в недалечно минало разходите за ток, вода и телефон на собствен апартамент за сметка на изолатора за кучета, където такива екстри
липсват и до ден днешен.

Изумени граждани от изродената "грижа" към домашни змии, за храната на които се използват живи малки котета и кучета, апелираха за справедливо наказание на садиста, който се отзовава на обявите за осиновяване на бъдещите му жертви. Подобието на човек осиновявал само ваксинирани и обезпаразитени котета и кутрета, след което ги пускал в терариума на змиите си за поредното угощение.

Изумлението на гражданите стана още по- голямо, когато разбраха, че за подобни садистични извращения българските закони не предвиждат лишаване от свобода.


Известната организация за защита на животните "Четири лапи" обявява в страницата "Без дом" за затварянето на приют в Хасково след проверка, организирана от местната Регионална ветеринарномедицинска служба по сигнал, подаден от тях.
За съжаление ласкателните определения на защитната организация по отношение на работата на контролния орган - Национална ветеринарномедицинска служба увисват безпомощно след изпратените от хасковлии снимки, отразяващи действителните факти, а те са:

- "затвореният приют" продължава да работи
- животните в него агонизират на студа върху труповете на умрели кучета

Оказва се, че подалата сигнала организация не се е възползвала от правото, регламентирано от българските закони, да участва в проверката.

Дългогодишната практиката показва, че в отсъствието на природозащитниците, проверките на са ефективни, какъвто е и примерът с Хасково.


На 24 декември почина г-н Иван Татарчев, първият Главен Прокурор на РБългария и председател на Националната фондация за защита на животните - НФЗЖ.

Националната координационна
мрежа с признателност
от четириногите
приятели

г-н Петър Стоянов - Екс-Президент на Р България и г-н Александър Джеров - Екс-Председател на Правната комисия в Народното събрание

След кончината на Татарчев 25 кучета са оставени на произвола на съдбата в рушащия се приют - Враждебна, стопанисван години наред от НФЗЖ. До април 2008г. кучетата наброяват 40. Малка част от тях са преместени в приюта в район "Слатина", построен върху терен, безвъзмездно отдаден от Столичен общински съвет на НФЗЖ за тази цел. Фондацията сключва договор с немска организация, която се ангажира с осигуряването на спонсорства за строежа срещу ползване на приюта 50%. След построяването на новия дом за кучетата от Враждебна се оказва, че място има само за по-малко от половината. За останалите г-н Татарчев проължава сам да се грижи като осигурява наема, тока, храната и гледач на животните.
Днес жената, която се грижи за животните, продължава да осигурява със собствени средства храна, докато собственикът на имота не изгони изоставените животни.
Дали Природозащитната Общност в България ще се намеси и ще се противопостави на деленето на уличните животни на "наши" и "ваши".
Или ще остане глуха и сляпа за трагедията на 25 невинни същества - жертви на личните интереси на определени хора, които се опитват да наложат свой "морал" над законите в България.


ПОЯВИХА СЕ ЛЪЖЕЗАЩИТНИЦИ, КОИТО ФАЛШИФИЦИРАТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, С КОЕТО ДИСКРЕДИТИРАТ РЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ МЕРКИ ЗА ХУМАННО ОВЛАДЯВАНЕ НА КУЧЕШКАТА ПОПУЛАЦИЯ.
НЕУСПЯВАЩИТЕ ДОСЕГА ПРЕТЕНДЕНТИ ЗА ЛИДЕРСТВО В ЗАЩИТАТА НА ЖИВОТНИТЕ СА ГОТОВИ НА СДЕЛКА С УБИЙЦИТЕ НА ХИЛЯДИ БЕЗДОМНИ ЖИВОТНИ.
НЕМАЛКО СА ПРИМЕРИТЕ, В КОИТО "ЗАЩИТНИЦИ" ПРИКРИВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО МАСОВИ ИЗБИВАНИЯ НА ЖИВОТНИ.
ЗАЩИТАВАЩА ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ И ПРОСПЕРИТЕТ, ТАЗИ ПОДРИВНА ВЪЛНА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА УНИЩОЖИ ПОСТИГНАТОТО ПРЕЗ ПЕТНАДЕСЕТГОДИШНАТА ИСТОРИЯ
НА БЪЛГАРСКАТА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ.

Ще позволим ли това да се случи и как да се протовопоставим?
Начинът е един - строг контрол върху осъществяваните дейности и обществено достояние на установените нарушения, а за извършителите - безкомпромисни санкции, предвидени от Закона.

Само така Законът, приет в началото на 2008г. в България, наистина ще закриля животните.

- Да се провеждат проверки по всички сигнали за закононарушения, подадени от граждани и организации?
- Да бъдат санкционирани установените закононарушители.
- Да бъдат настанени изоставените животни от "Враждебна" в новия си дом в "Слатина"?
- Да се прилага метода "кастрирай и върни" коректно от общините, за да се постигнат очакваните резултати и да се предотврати неговото дескридитиране с цел отпадането му от ЗЗЖ
- Да се отстояват правата на селскостопанските животни и тези, използвани за развъждане?
- Да намерят сили Българските организации да се изправят срещу експлоатацията на животните в цирка и развлекателния бизнес?
- Да съберем кураж да се противопоставим на избиването на дивите животни?

ТОПКАТА Е В НАС!
ЗДРАВЕ, СИЛИ И КУРАЖ ПРЕЗ НОВАТА 2009 ГОДИНА!

Управителен съвет
АФА-България